• RiabininCzas przemian i nawrócenia ekologicznego trwa nieustannie. Matka Ziemia i myślenie ekologiczne.
  • cop karuzela
  • cytat
  • encyklika karuzela
  • Boska ziemia
  • encyklika
  • Czas przemian i nawrócenia ekologicznego trwa nieustannie. Matka Ziemia i myślenie ekologiczne.
  • Przemówienie papieża Franciszka do uczestników spotkania „WIARA I NAUKA: W KIERUNKU COP26”
  • Ekologia encykliki Fratelli tutti
  • Zielone Słowa BOSKIEJ ZIEMI.To przewodnik porządkujący wzajemne relacje Kościoła katolickiego z tematyką ochrony przyrody, środowiska, klimatu i ekologii.
  • Ekologia to ważna część nauczania Kościoła – wywiad KAI z o. Stanisławem Jaromi

biblioteka laudatosi jp2 biblioteka laudatosi benedykt xvi biblioteka laudatosi kkwpolscesqr

biblioteka laudatosi dol dzielo stworzenia biblioteka laudatosi dol ochrona srodowiska biblioteka laudatosi dol ekologia integralna biblioteka laudatosi dol encyklika laudatosi

chleb Hruby z GrzybowaW wakacyjnym, cotygodniowym cyklu „APETYT NA POLSKĘ” publicyści „Tygodnika Powszechnego” przyglądają się polskim tradycjom kulinarnym, ekologicznym wyrobom i lokalnym specjałom, z których słyną różne regiony Polski. Poznajemy unikalną produkcję kiełbasy Lisieckiej, soków z okolic Łącka, serów zagrodowych, rodzimych win gronowych czy najlepszego chleba na Mazowszu. Przeczytamy także o niezwykłych ludziach z pasją, dzięki którym.. Polska naprawdę smakuję!

W jednym z ostatnich numerów „Tygodnika Powszechnego” (C. Polak, Smak wspólnoty, „TP” 32/2012) autorzy wyruszają w okolice Płocka, aby przyjrzeć się jak powstaje chleb, który swoim smakiem przyciąga coraz to nowych odbiorców z całego kraju. Chleb nazywa się „Hruby” (w staropolskim oznacza „gruboziarnisty”), i wyrabiany jest tradycyjnie we wsi Grzybowo na Mazowszu. Jego niezwykły smak zawdzięczamy.. szwajcarowi, Peterowi Stratenwerthowi i jego żonie, Ewie. Peter trafił do Polski w 1986 r. Jego historia jest niezwykła jak na ówczesne realia komunistycznego ustroju i Europy przedzielonej żelazną kurtyną.  Warto tylko przypomnieć, że jako przedstawiciel kapitalistycznego świata zdecydował się zamieszkać na polskiej prowincji, rejestrując się jako… instruktor rolnictwa ekologicznego. Pomimo problemów z kupieniem ziemi, wkrótce po przeprowadzce do Polski zaczyna produkować ser i chleb, z wykorzystaniem kamiennych żaren przywiezionych ze Szwajcarii. Kozie i krowie sery, a przede wszystkim grzybowski chleb szybko zyskują popularność. Chleb żytnio-pszenny wypieka się w sposób tradycyjny, z pełnoziarnistej mąki. Do ich wytwarzania nie używa się ulepszaczy, konserwantów i  barwników.  Wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych surowców uprawianych na 21-hektarach.

Oprócz produkcji znakomitych serów i pieczywa, gospodarstwo  Stratenwerthów  prowadzi także Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne „Ziarno”. W Grzybowie organizowane są szkolenia, kursy języka obcego i warsztaty m.in. na temat ekologicznej i tradycyjnej produkcji. Wydawane jest także pismo opisujące lokalne wydarzenia i problemy. „Ziarno” przypomina także o złożonej, wielokulturowej historii okolicy i dawnych jej mieszkańców (olędrzy, Żydzi) oraz zapomnianym dziedzictwie kulturowym. Stowarzyszenie odwołuje się w swoich działaniach do wartości chrześcijańskich. Ewa jest katoliczką, Peter natomiast jest ewangelikiem.

Jak mówi szwajcar w rozmowie z „TP”:

 „Nie jestem misjonarzem, ale nie potrafiłbym pracować dla pieniędzy, bez pasji. Ciężka praca jest dla mnie źródłem nieustającej satysfakcji. Dziwi mnie, że w Polsce zawód rolnika, producenta żywności, ciągle jest niedoceniany”.

Niestety wciąż jeszcze w naszym kraju słowa „wieśniak” i „wiocha” brzmią obraźliwie i są powodem do wstydu. Podczas, gdy w innych europejskich krajach i samej Szwajcarii zawód rolnika cieszy się dużą estymą i uznaniem w społeczeństwie.  Przykład Petera i Ewy oraz aktywność ich stowarzyszenia „Ziarno”  pokazują, że dobrze jest żyć w kraju z ludźmi, którzy przyciągają innych swoją pasją, pozytywnym zaangażowaniem,  wiarą i.. smakiem chleba, który produkują. Są kontynuatorami najlepszych tradycji polskiego, dodajmy „Bożego” rolnictwa w jego ekologicznym, dzisiejszym wydaniu.

KJ/REFA


Artykuły z cyklu „APETYT NA POLSKĘ” dostępne są  w kolejnych numerach i w wydaniu elektronicznym Tygodnika Powszechnego. Pisaliśmy także o cyklu w TP na swietostworzenia.pl.

Strona stowarzyszenia "Ziarno": ziarno.org.pl.

Fotografia na głównej stronie (aut. little blue hen/Flickr/CC)