• RiabininCzas przemian i nawrócenia ekologicznego trwa nieustannie. Matka Ziemia i myślenie ekologiczne.
  • cop karuzela
  • cytat
  • encyklika karuzela
  • Boska ziemia
  • encyklika
  • Czas przemian i nawrócenia ekologicznego trwa nieustannie. Matka Ziemia i myślenie ekologiczne.
  • Przemówienie papieża Franciszka do uczestników spotkania „WIARA I NAUKA: W KIERUNKU COP26”
  • Ekologia encykliki Fratelli tutti
  • Zielone Słowa BOSKIEJ ZIEMI.To przewodnik porządkujący wzajemne relacje Kościoła katolickiego z tematyką ochrony przyrody, środowiska, klimatu i ekologii.
  • Ekologia to ważna część nauczania Kościoła – wywiad KAI z o. Stanisławem Jaromi

biblioteka laudatosi jp2 biblioteka laudatosi benedykt xvi biblioteka laudatosi kkwpolscesqr

biblioteka laudatosi dol dzielo stworzenia biblioteka laudatosi dol ochrona srodowiska biblioteka laudatosi dol ekologia integralna biblioteka laudatosi dol encyklika laudatosi

Co jemy i jak jemy? Jakie są nasze zwyczaje żywieniowe? – zastanawiają się publicyści katolickiego tygodnika (TP 27/2012) w wakacyjnym, cotygodniowym cyklu „APETYT NA POLSKĘ”.  Po latach  fascynacji jedzeniem typu fast-food i gotowymi produktami typu instant obserwuje się trend odwrotny. Polacy jeszcze nie masowo, ale częściej zwracają uwagę na produkty tradycyjne, regionalne i zdrowe.  Czy uda się uratować gospodarstwa rolne produkujące zdrową, lokalną i po prostu smaczną żywność?


„Tygodnik Powszechny” zainicjował wakacyjny cykl artykułów, w którym prześledzi polskie szlaki dobrego, tradycyjnego jedzenia. Co rusz słyszymy, o kolejnych skandalach związanych z produkcją żywności – o mięsie nastrzykiwanym solanką, o zwierzętach karmionych paszą GMO, czy o pogarszającej się jakości polskiej szynki, która zbliża się konsekwentnie do norm unijnych  intensyfikacją i masowością produkcji. Polskie supermarkety pełne są taniego, przemysłowego jedzenie nasyconego substancjami chemicznymi, które przypominają dawne i tradycyjne potrawy tylko z nazwy. Z drugiej strony w miastach pojawiła się moda na dobre żywienie, kupowanie lokalnych produktów i dietetyczny styl życia. I to wczasach, kiedy upadają w Polsce drobni producenci i niewielkie obszarowo gospodarstwa rolne, a sprzedawcy warzyw i rolnicy zaopatruję się sieciowych hurtowniach.  Paradoksem jest to, ze w jednej z popularniejszej sieci sklepów, jabłka i marchew ekologiczną sprowadza się z.. Holandii.

Publicyści zastanawiają się jakie są grzechy żywieniowe polaków. Dlaczego pomimo wzrostu zainteresowania dietą, zdrowym stylem życia i zbiorowym lękiem Polaków przed nadwagą, nadal w społeczeństwie pokutują złe nawyki żywieniowe? Żołądek konsumenta to nie worek, który można bez konsekwencji napełniać szybko, tanio i byle jak. Pośród wielu błędów autorzy (P. Wilczyński „Jedzenie jest dobre”) wymieniają zbyt dużą ilość mięsa, jaką zjadają Polacy oraz wciąż małą ilość warzyw w naszej diecie. Nadużywamy także soli, cukru oraz niskiej jakości oleju do smażenia zamiast, np. dusić i gotować potrawy na parze. Pijemy także za dużo piwa, w dodatku najczęściej produkowanego przez masowe koncerny w przeciwieństwie, np. do regionalnych browarów, wytwarzających piwa dłużej leżakowane, z naturalnych składników i bez chemii. „To właśnie ilość spożywanych  przez nas produktów przetworzonych można z powodzeniem uznać za znak czasów: receptura, pośpiech, zapracowanie, brak wolnego czasu”.  A jak głosi przytoczony w artykule manifest stowarzyszenia Slowfood, które certyfikuje w Polsce najwyższej jakości, lokalne produkty: „(…) Niezależnie od tego, czy jesz owoce, wędlinę czy wołowinę, staraj się wybierać to, co robione tradycyjnie. Szukaj tej tradycji naokoło siebie – wybieraj w miarę możliwości produkty regionalne, robione lub hodowane w sposób czysty, ekologiczny, bo to sprzyja zachowaniu bioróżnorodności.  Nie spiesz się – prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia..” Zatem nie są obojętne wybory, jakie codziennie podejmujemy zaopatrując się w żywność. Ma to swoje bezpośrednie przełożenie na smak, zdrowie oraz jakość środowiska, w którym żyjemy i wygląd naszego krajobrazu kulturowego - ukształtowanego głównie przecież przez rolnictwo.

Kasper Jakubowski
Artykuły z cyklu „APETYT NA POLSKĘ” dostępne są  w kolejnych numerach i w wydaniu elektronicznym tygodnika:
http://tygodnik.onet.pl/14,850,apetyt_na_polske,temat.html